Trots, trots op mijn werk

Wat heb ik toch een heerlijk werk. Elke werkdag mag ik tussen de kinderen staan, ze van alles leren, maar vooral ook van ze leren. Soms heb ik van die momenten dat ik smelt en extra trots ben op mijn werk. Hoera, ik ben leerkracht!

In actie

In deze tijd van actievoeren voor een beter salaris, minder werkdruk, tegen het lerarentekort en voor een goede kwaliteit van onderwijs, dreigt het wat onder te sneeuwen; De reden waarom we dit werk zo graag doen. In de media overheerst vooral wat er niet goed is, waar iets aan gedaan moet worden. Maar er is toch echt een reden waarom zovelen dit werk ook echt een droombaan vinden.

Droombaan

De reden waarom ik ooit aan de PABO begon, was dat ik kinderen graag iets wilde leren. Ik wilde graag een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling en ze laten opgroeien tot jongeren die klaar waren om de grote, boze wereld aan te kunnen. Tijdens de opleiding leerde ik veel over ontwikkeling en didactiek en mocht ik via stages proeven aan dit heerlijke vak.

Trots op mijn werk

Nu, bijna 24 jaar na mijn afstuderen, vind ik nog steeds dat ik mijn droombaan heb. Ik ben zo trots op mijn werk. Op sommige dagen heb je zo’n extra trots moment. Zo had ik afgelopen week tijdens de  rekenles een probleem. Er waren veel kinderen die een bepaalde strategie nog lastig vonden. Als ik naast ze zat ging het prima, maar alleen uitvoeren was nog lastig. Degenen die de strategie wel beheersten, heb ik gekoppeld aan iemand die bevestiging nodig had. Zelf zat ik met een groepje van drie kinderen aan de instructietafel. Ik hoorde mezelf, via de kinderen, in de hele klas praten. “Wat ga je nu als eerste doen?”, “Als je er 3 bij hebt gedaan, hoeveel moet je er dan nog?” en “Heel goed gedaan!”.  Ik heb even trots zitten luisteren naar hoe geweldig de kinderen het uitleggen hadden overgenomen. Zo trots op mijn werk!

Humor en kinderpraat

Een andere reden waarom mijn werk zo geweldig is, is toch wel dat er elke dag veel gelachen wordt. Ik maak zelf graag taalgrapjes. In het begin van groep 4 kijken de kinderen me soms vreemd aan, maar in de loop van het jaar krijgen ze daar steeds meer gevoel voor en zien ze er echt de humor van in. Kinderen maken vaak geweldige opmerkingen, waarbij ze mij en elkaar aan het lachen maken. Soms zijn het ook zaken waar ik alleen de humor inzie, maar gelukkig kan ik dat altijd nog delen met mijn collega’s.  Maar goed dat ouders niet alles weten wat hun kinderen op school vertellen….

Hallo, juffrouw Marjan!

Nu ik al een hele tijd aan het werk ben, kom ik vaker volwassenen tegen die heel enthousiast roepen: “Hallo, juffrouw Marjan!”. Na even goed kijken herken ik dan een oud-leerling. Geweldig om te horen wat ze zijn geworden en ook hoe ze terugkijken op hun basisschoolperiode. En dan ben ik extra trots op mijn werk. Ik ging naar de PABO om kinderen iets te leren, om een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling tot volwassenen die klaar staat om de wereld aan te kunnen. Ja, het is gelukt! Ik heb mijn droombaan!

Marjan Peeters
( Leerkracht groep 4 en PO sectorconsulent van de AOb)

Droombaan, humor, in actie, Juf, Kinderpraat, Meester, PABO, staking, trots

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2019 MEES&CO, All Rights Reserved.