“Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”

Een oude wijsheid uit Zweden, waar ik sinds anderhalf jaar juf mag zijn op een voorschool voor kinderen van 1 tot en met 5 jaar. Ik vertel je graag wat over mijn ervaringen rondom dit motto dat ik al voor onze emigratie eigen heb weten te maken en sinds mijn komst hier in een nog bredere vorm heb mogen ontdekken.

Stel je voor… een regenachtige dag en een schoolplein met deels tegels, maar grotendeels zandbak en gras. Wat te doen? “Nou, gewoon naar buiten!” is dan het meest logische antwoord hier in Zweden. Stap een willekeurige förskola binnen en je ziet al dat er rekening gehouden is met dit fenomeen. Alle kinderen hebben regenkleding, rubber regenlaarsjes en afhankelijk van het seizoen zijn ze ook nog eens gevoerd. Van ouders wordt verwacht dat ze ervoor zorgen dat hun kind de juiste kleding heeft om met elk weertype naar buiten te kunnen. In de winter lopen kinderen tot zeker een jaar of acht met skipakken aan op school als ze buiten spelen.

“En hoe dan met aankleden van al die kinderen?” Dat was een van de dingen die ik me in ieder geval afvroeg toen ik hier startte als juf met kinderen tussen de 1 en 5 jaar oud. Al snel kreeg ik door dat ook dat een veel minder groot obstakel was dan ik dacht vanuit mijn ervaring als kleuterjuf in Nederland. Hier ben je met ongeveer drie personeel op zestien kinderen als je een gemixte groep hebt, zoals ik dat heb. Dat betekent dus meer handen om te helpen, plus dat kinderen hier dagelijks gemiddeld 8 uur komen en veel zelfstandigheid aangeleerd krijgen vanaf een jonge leeftijd. (zijweggetje: ik was al verbaasd te zien dat een 1 jarige uit een beker dronk en een 3 jarige zijn eigen broodje smeerde…)

Eenmaal buiten mogen de kinderen los! Denk aan modderspelen, racen met fietsjes en auto’s door diepe regenplassen, graven in de natte zandbak voor de meest stevige bouwwerken, bakken met water vullen en met bekertjes en bakjes eindeloos scheppen en ontdekken… een wereld aan mogelijkheden. Waar ik met mijn gele regenlaarzen aan en gestreepte regenjas altijd een apart verschijnsel was op het plein in Nederland, krijg ik hier een hele outfit met logo erop aangeboden van mijn werkgever. Puur zodat ook wij deel kunnen zijn van het spel van de kinderen en met hen erop uit kunnen gaan zonder te voelen dat nat of vies worden een obstakel is. Dus dat doen we dan ook! Het is een verademing om gewoon naar buiten te gaan en het biedt zoveel andere mogelijkheden dan alleen met droog weer. Denk aan kunst maken met modderklei op boomstammen, proefjes doen met regenwater en dan wèl nat mogen worden, een weg maken en dan met trucks zand en modder verplaatsen voor meer heuvels en vijvertjes, langer dan een kwartiertje in de sneeuw kunnen spelen omdat de kinderen het niet te koud hebben met alleen hun spijkerbroekjes aan.

Al in Nederland deed ik dit als mamma met mijn eigen kinderen. Weet je hoe leuk het is om naar de kinderboerderij te gaan en de hele speeltuin voor jezelf te hebben, omdat niemand daarheen komt in de regen! Of naar het bos gaan en gaan klimmen en klauteren en oefenen van je balans op glibberige weggetjes en modderglijden? Ik heb verschillende momenten op het punt gestaan een mail eruit te doen naar de ouders van mijn klas in Nederland, om te zeggen dat het dinsdag ‘plassen stampen dag’ zou zijn. Alleen elke keer wanneer er regen werd voorspeld en ik dat mailtje wilde sturen, liep ik ertegenaan dat de meeste kinderen helemaal geen regenkleding hebben en maar een deel van de klas regenlaarzen. Ik vond het zo jammer! Zo’n gemiste kans om nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren op een andere manier.

Het is eigenlijk een kwestie van anders denken en er oké mee zijn dat daarna de boel moet drogen of gewassen moet worden. Kijken in mogelijkheden in plaats van obstakels zien. De stap wagen om nieuwe momenten te creëren buiten het schone geordende klaslokaal, de chaos aan te gaan en er van leren te genieten om de kinderen te zien genieten van hun spel.

Wie weet ben jij wel de juf of meester die de ouders kan motiveren om deze stap te wagen, samen met jou. Wedden dat je het hele schoolplein voor jouw klas hebt! En als het is gelukt… stuur mij dan even een foto of berichtje via Instagram op mijn profiel mammafroken.nanne. Een plek waar ik naast deze blog jou nòg meer wil proberen te inspireren om buitenonderwijs te zien als een top plek voor de ontwikkeling op zo ontzettend veel gebieden!

Hälsningar från Hananjah, en förskollärare i hjärtat

Om jou een eerste zetje te geven om lekker met de kinderen naar buiten te gaan, kun je nu kans maken op een stijlvolle JUF. / MEESTER. beanie naar keuze die speciaal voor jou wordt gemaakt! Hoe?

  • Volg @meesenco en @mammafroken.nanne op Instagram
  • Laat een reactie achter onder de post met de winactie met daarin welke beanie en opdruk jij zou kiezen voor jezelf of een ander. EN tag een ander die wellicht ook een leuke motivatie kan gebruiken om lekker naar buiten te gaan!
  • Deel deze blog of deze post op jouw Instagram voor een extra kans (zorg dat hij openbaar staat zodat we hem kunnen zien)
  • De winnaar wordt op 18 januari getrokken en bekend gemaakt op beide Instagramaccounts.


Hananjah Heining
(Kleuterjuf in Zweden)
Instagram: mammafroken.nanne

buitenonderwijs, buitenspelen, Juf, kleding, regenkleding, regenlaarzen, slecht, weer, Zweden

Comments (4)

  • Wauw wat super zeg ik krijg bijna zin om ook te emigreren naar Zweden en daar op een school te gaan werken. Ik heb al eens een kijkje mogen nemen in het Deense onderwijs. Met de pabo gingen we op werkweek naar Denemarken. Ik keek mijn ogen uit ik hou van buiten zijn en vond het dan ook fantastisch dat deze kinderen buiten de kans kregen of alles te ontdekken. Hier in Nederland mogen de kinderen niet in de plassen stampen want dan worden de mooie schoenen of kleren vies. Ik wil ook een plassenstamp dag inplannen. En dan maar hopen dat alle kinderen een regenbroek hebben. Regenlaarzen heeft ieder kind in elk geval wel. Je hebt mij geïnspireerd om hier toch iets mee te doen. Wellicht kan de school een aantal regenbroeken/skibroeken aanschaffen.

  • Wat een geweldig verhaal. Zou er bijna voor naar Zweden verhuizen. Ik werk op een peuterschool en doe met de Modderdag mee. Zo jammer dat veel kinderen bang zijn voor vieze handen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2021 MEES&CO, All Rights Reserved.