Mijn klas, mijn groep

Mijn naam is Eveline Kok en ik ben werkzaam op basisschool De Horizon in Dordrecht. Dit jaar ben ik mijn 10e jaar aan het draaien en heb ik groep 4. Een leeftijd waar meer ruimte is voor serieuze gesprekken en waar het maken van grapjes door steeds meer kinderen wordt opgepikt. Natuurlijk krijg ik deze dan net zo hard weer terug. Een leeftijd die continu in beweging is en waar grote sprongen worden gemaakt. Misschien wel net zulke grote sprongen als in de ontwikkeling van het onderwijs zelf. Van klassikaal werken naar zelfstandig werken, van prestatiegericht naar talentontwikkeling, van alles op 1 niveau naar differentiëren op 3 niveaus en van het schriftelijk verwerken van opdrachten naar toetsen op een tablet.

Ik vind het heel belangrijk om talenten bij kinderen te ontdekken en deze te ontwikkelen. Ik geloof dat iedereen een talent heeft, hoe groot of klein deze ook is. Of het nu op sportief gebied is, cognitief gebied, creatief gebied of sociaal emotioneel gebied. Jonge acteurs en muzikanten laten zich langzaamaan zien in de klas en wie weet zit er wel een Einstein in de dop in mijn klas.

Vernieuwingen zijn overal, zo ook vandaag bij het Jeugdjournaal. Er kwam een item naar voren waar twee leerkrachten vlogs maken over schoolvakken met als voorbeeld een spellingregel. Dat vonden mijn kinderen wel wat. “Ja juf, dan kijk ik gewoon naar je via Youtube”.

Met dan natuurlijk het idee dat school dan ook niet langer meer nodig was. Wanneer zouden er dan toetsen gemaakt worden? Wie weet wat je voor opdrachten je moet maken? Met als antwoord van een leerling: “Je kan ons dan alles toch gewoon uitleggen in een filmpje”.

Is dat dan de nieuwe weg die we op gaan? Het moderniseren van lesgeven door het maken van vlogs? Maar hoe leuk is het om de laatste schoolweken hiermee aan de slag te gaan. En dan bedoel ik niet IK als leerkracht, maar leerlingen in de rol van leerkracht. Al vaker heb ik ‘mijn werk’ uit handen gegeven en een leerling les laten geven aan de andere kinderen. Ontzettend leerzaam en echt op het niveau van de kinderen.

Ik voel hier een uitdaging. Ik sta altijd open voor nieuwe experimenten en misschien dat hier ook juist wel talenten van kinderen naar voren komen. Maar dan wel graag na de CITO toetsen, als de rust weer terug is in de klas. Wie weet dat ik over een aantal weken wel een nieuwe blog mag schrijven met mijn bevindingen en avonturen van groep 4.

Groetjes,
Eveline
(Leerkracht groep 4)

CITO, groep, Juf, klas, Meester, onderwijs, school

Comments (2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2021 MEES&CO, All Rights Reserved.