Lesideeën: De kennismakingsles op je eerste (stage)dag

Wanneer je je eerste stagedag hebt op de basisschool wil jij de leerlingen leren kennen, maar de leerlingen jou ook. Wat zou je voor leuke kennismakingsles kunnen geven? Lees de blog en kom meteen op lesideeën!

Lesidee 1: Maak een spinnenweb

Groep: 1 tot en met 8
Je begint de kennismakingsles in de kring en vertelt aan de leerlingen dat je een spinnenweb gaat maken in de kring. Dit spinnenweb ontstaat doordat jij en de leerlingen een bol wol over zullen gooien in de kring. Je haalt de bol wol tevoorschijn en maakt duidelijk dat de leerlingen iets over zichzelf moeten vertellen wanneer zij het bol wol in handen krijgen.

De leerlingen en jij gaan staan en je vertelt iets over jezelf. Je houdt het wol vast en gooit de bol wol door naar een willekeurige leerling in de kring. Deze leerling vertelt ook iets over zichzelf en gooit de bol wol verder en houdt een stukje wol vast.

Lesidee 2: Maak een vriendenboekje

Groep: 3 tot en met 8
Je begint de les in de kring en vertelt aan de leerlingen dat de leerlingen en jij samen een vriendenboekje gaan maken. Vervolgens krijgen de leerlingen allemaal een werkblad die ze in kunnen vullen. Je kunt alvast een werkblad invullen met je eigen informatie om een voorbeeld te creëren. Enkele voorbeelden van een werkblad kun je gemakkelijk vinden via Pinterest.

Nadat de leerlingen de werkbladen hebben ingevuld kun je weer met de leerlingen in de kring gaan zitten en de antwoorden kort met de leerlingen bespreken. Hierna stop je de werkbladen in een map en kun je deze in je vrije tijd nog even doorlezen.

Lesidee 3: De Voorsteltas

Groep: 1 tot en met 8
Je begint de les in de kring en je laat een grote tas zien aan de leerlingen. Hier heb je vooraf de les spullen in gedaan die jou omschrijven. Je vertelt de leerlingen dat de tas vol zit met spullen die jij vaak gebruikt of erg leuk vindt. De leerlingen vragen zich af wat erin kan zitten! Je vraagt één van de leerlingen naar voren te komen.

De leerling mag vervolgens één voorwerp uit de tas halen en deze aan de klas laten zien. Je vertelt iets bij het voorwerp. Dit proces herhaal je totdat de tas leeg is. Je kunt de leerlingen vervolgens vragen stellen over overeenkomsten en verschillen met jouw hobby’s om ook de leerlingen te leren kennen.

Lesidee 4: Vloggen over jouw leven

Groep: 5 tot en met 8
De kennismakingsles begint in de kring en je vertelt de leerlingen dat je vlog hebt gemaakt over jouw leven. Je kunt de leerlingen vragen stellen over YouTube of Vloggen. In de vlog stel je jezelf voor aan de leerlingen en laat wat dingen uit jouw leven zien. Neem de camera bijvoorbeeld mee naar je sport, hobby of de PABO.

Wanneer de vlog is afgelopen mogen de leerlingen natuurlijk vragen stellen over jouw leven. Vervolgens kun je de leerlingen de opdracht geven om ook zelf een vlog te maken met hun telefoon. De leerlingen zijn vrij om de video dan naar jou op te sturen zodat je ze kunt bekijken.

Ben jij benieuwd naar meer blogs als deze? Kijk dan op JufBlogt.nl en maak kennis met blogs over: De PABO, Stage lopen in het basisonderwijs en grappige columns over het leven van een student.

Maaike Wiersma
JufBlogt.nl

Juf, kennismaking, lesidee, Meester, PABO, stage, stagedag, stageweek

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2021 MEES&CO, All Rights Reserved.