Skip to main content

Jij bent saai

Gepubliceerd op
14 september 2020
Suzan van Lieshout

New, new, new… nou zo nieuw ben ik niet meer. Ik ben Suzan van Lieshout en ben 47 🙂 en dus nieuw bij MEES&CO.

Elke maand schrijf ik een leuke informatieve blog over opvoeding en onderwijs om jullie te vermaken en inspireren. Ik begin met een blog over mezelf van een aantal jaren geleden.

“Jij bent saai”

Een middag in groep 7, pittig en interessant. De Gouden Eeuw wanneer was die ook alweer? Zonder voorbereiding ga ik er niks van bakken. Dus in de pauze het boek doorgelezen en wat educatieve materialen verzamelt op het smartboard. De les kan beginnen. Achter in de klas zit een jongen die niet mee doet. Als ik vraag waarom hij niet mee doet, weet hij te melden dat hij alles al weet omdat hij er een spreekbeurt over heeft geschreven. Vrijwillig? Nee! Opdracht van de juf, omdat hij niet mee deed met de les. Of hij hem nu mag geven? Ik overweeg de optie…waarom niet. Informatief, interactief en betrokken. Allemaal voordelen. Dus binnen 2 minuten hangen we aan zijn lippen. Hij houdt een fantastische spreekbeurt met behulp van een prachtige power point, die hij met passie presenteert! Inclusief foto’s van route van de VOC, Anthonie van Leeuwenhoek en Rembrandt.

Om 15.15 uur sluit ik de middag in groep 7 af. Er blijven er altijd een paar ‘hangen’ rondom de juf. Ik stuur ze met zachte dwang naar huis. Terwijl ik dit doe krijg ik de opmerking: “Juf jij bent saai!”

Mijn eerste gedachte is: ‘ik saai’? Ik heb best veel geduld, de middag was leuk maar ik vind het nu toch echt tijd voor pauze. Ik voel weerstand: ‘ik ben helemaal niet saai’…’hoe durf je dit over mij te zeggen, terwijl ik zoveel geduld heb en mee heb bewogen tot nu toe’. Ze had me gekwetst, ze had me veroordeeld. Dus ik zeg: “Ik vind het niet leuk wat je zegt, je kwetst me, ik ben niet saai, jij vindt mij saai en dat is heel wat anders!” En ik laat los…

Thuis vertel ik wat er die dag allemaal is gebeurd.

De volgende dag wanneer ik thuis met mijn zoon en dochter zit te lunchen zegt mijn dochter plots: “Oude kaas is vies”. Mijn zoon die de avond ervoor goed had geluisterd zegt: “Oude kaas is niet vies, jij vindt het vies en dat is heel wat anders!”

Hoe vaak kom je zo’n situatie tegen? Je hoort iemand iets op een veroordelende manier zeggen tegen jou of je zegt iets veroordelend tegen een ander. Iedereen vindt ergens iets van en beoordeelt de situatie vanuit zijn eigen waarden, normen en overtuigingen. Kijk uit als de ander wordt beoordeeld op zijn hele persoon en niet op zijn gedrag. Het kan hard binnen komen. Bij jezelf en bij die ander. Als je ‘ik vind’ gebruikt kunnen we het over je mening hebben en kom je goed voor jezelf op.

“Jij bent lief” hoor ik overigens graag!

Hoi, ik ben dus Suzan van Lieshout ik woon in Helmond met mijn man en 2 kinderen. Lex is 17 en Loes is 14. Sinds 1995 ben ik leerkracht en in de loop der jaren heb ik daar diverse specialisaties aan toegevoegd: kindercoach, rouw- en verliesspecialist, pedagogisch expert, docent bij een kindercoach opleiding, opvoedondersteuner, vernieuwer en hardloop- en bootcamptrainster. Vanuit al deze rollen heb ik vele verhalen te vertellen welke ik altijd probeer zo praktisch mogelijk weer te geven zodat jullie er in de praktijk meteen iets aan hebben.

Wil je meer van me weten of wil je me volgen dan kun je kijken op de site van www.sterkgesprek.nl of op Facebook en Instagram onder sterkgesprek en op LinkedIn ben ik natuurlijk ook te vinden.

Ik wens jullie veel leesplezier en heb je een onderwerp waar je meer over wilt weten, reageer dan hieronder in de comments.

Enthousiaste groetjes van Suzan

Meer blogs van Suzan

Alle dagen dromerig

8 oktober 2020

Dag van de leraar

17 september 2020

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs

Omdenken is een must in mijn situatie

26 mei 2020

Wat Leuk dat jullie mijn blog lezen. Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Naomi en ik ben juf in groep 1/2 van een basisschool in Eindhoven. In 2015 ben ik afgestudeerd aan de PABO…

Spelend leren met rekenen in groep 1 t/m 4!

11 mei 2020

Hoi allemaal! Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Julie, ik ben twintig jaar en ik zit op het moment in mijn derde studiejaar van de PABO in Doetinchem. Ik heb ondertussen bij vijf verschillende…

Elk kind heeft held nodig, juist nu

30 april 2020

”We know why kids don’t learn. But one of the things that we never discuss, or we rarely discuss, is the value and importance of human connection. Relationships!’‘…