Even stilstaan

Wat beleef ik een bijzonder moment in mijn klas… In mijn eigen zoektocht van mijn leven kom ik vaak in aanraking met dankbaarheid en kwetsbaarheid. Twee begrippen die we allemaal kennen, maar waar we misschien niet allemaal (vaak genoeg) bij stilstaan. Ik ben me de laatste tijd heel bewust van deze twee begrippen en de betekenis ervan. En ik vond het een goed idee om hier in de klas iets mee te doen.

Dus, een week voor de vakantie schuiven wij de stoelen in de kring. Mijn fantastische leerlingen van groep 6 en ik. In het midden van de kring zet ik twintig waxinelichtjes neer. Op het dagprogramma staat dat we nu even gaan ‘stilstaan’. Er werden vanmorgen al grapjes over gemaakt bij binnenkomst in de klas. “Zo, juf, kijk! Ik sta al stil, dus ik ben klaar!” Zonder beweging staat het nieuwsgierige meisje voor me, maar ze blijkt later heel goed te begrijpen wat we gaan doen. “We gaan zeker even stilstaan bij iets?”

Ik vertel de klas dat we al een tijdje bezig zijn in dit schooljaar. En dat ik het nu een mooi moment vind om even na te denken over dingen waar we ons niet altijd mee bezighouden. Ik vraag ze om na te denken over de volgende twee vragen. Waar ben jij dankbaar voor en waarom? En voor wie zou je een kaarsje willen aansteken en waarom? Ik leg uit dat wij thuis gewend zijn een kaarsje voor een ander aan te steken. Dat doen we bijvoorbeeld als we iemand herinneren, als iemand het moeilijk heeft of als iemand iets spannends te doen heeft.  “Denk er rustig over na. Als je het weet, is het jouw beurt en mag je het zeggen.”

Even blijft het stil. En dat is mooi. Want ik weet nu dat er serieus over de vragen nagedacht wordt. De sfeer verandert direct. Ik voel dat we allemaal weten dat dit een moment is van respect, bezinning en kwetsbaarheid. Zelfs de grootste grappenmakers houden hier rekening mee. En wat er dan gebeurt, raakt me diep. Het zorgt voor kippenvel en tranen in mijn ogen. Het ontroert me intens. De prachtigste woorden worden gesproken.

“Ik ben dankbaar, omdat ik mijn ouders nog heb. En dat ik broers en zussen heb om mee te spelen.”

“Ik ben dankbaar, omdat ik niet in twee huizen hoef te wonen en dat mijn ouders nog bij elkaar zijn.”

“Ik ben dankbaar, omdat ik in Nederland geboren ben.”

“Ik ben dankbaar, omdat ik een huis heb om in te wonen, omdat er ook kinderen zijn die op straat leven”.

“Ik ben dankbaar voor het eten en drinken dat ik heb.”

“Ik ben dankbaar, omdat ik op zo’n leuke school zit, want er zijn ook kinderen die helemaal niet naar school kunnen.”

Er worden lichtjes gebrand voor overledenen, maar ook voor mensen die ze heel lief vinden en nog wel leven. Voor opa’s, oma’s, tantes, ooms. Voor familieleden die ze helaas nooit gekend hebben. Voor overleden hamsters en katten.

“Ik steek een kaarsje aan voor mijn neefjes, omdat zij geen moeder meer hebben, omdat ze is overleden aan kanker”  SLIK.

Een jongetje begint halverwege hartverscheurend hard te huilen. Hij vindt het moeilijk om te vertellen wat er in hem omgaat en dat hoeft ook niet. Want wat er nu gebeurt, is het belangrijkste. Ik had gezegd, dat ik als laatste iets zou zeggen. Maar ik besluit dat mijn moment toch eerder gekomen is. Ik vertel dat ik toch al van mijn beurt gebruik ga maken.

‘Ik ga jullie toch al vertellen waar ik dankbaar voor ben. Wat hier nu gebeurt, was precies de bedoeling. Natuurlijk wil ik jullie niet aan het huilen maken, dat zou onaardig zijn. Maar zien jullie wat er nu gebeurt? Jullie zijn er voor elkaar. Jullie troosten elkaar. Jullie laten elkaar zien, dat je ook verdrietig kunt zijn. En dat is precies zoals dat gaat. We zijn niet altijd alleen maar blij. En dat hoeft ook niet. Dat brengt me op mijn dankbaarheid. Wat ik ga zeggen, meen ik vanuit de grond van mijn hart. Ik zeg het niet, omdat ik iets aardigs wil zeggen, maar omdat ik het echt zo voel. Ik ben dankbaar, omdat ik in zo’n fijne klas les mag geven. Dat ik jullie in mijn klas heb. Jullie zorgen ervoor dat ik een fijne dag heb en dat ik met een goed gevoel naar huis ga. En dat komt door dit soort momenten. Maar ook omdat we samen kunnen lachen en omdat we elkaar vertrouwen.”

Het laatste kaarsje blijft onaangestoken. X. (de jongen) is te verdrietig om iets te zeggen. Gelukkig heeft hij een klasgenoot met een prachtig idee. “Juf, mag ik dat laatste kaarsje anders aansteken voor X.?”  En zo branden er toch nog twintig lichtjes.

Achteraf heb ik vaak aan deze ochtend gedacht. Want waar gaat het fout? Hoe komt het dat kinderen van zo’n jonge leeftijd zich zo kwetsbaar op kunnen stellen en dat het in het volwassen leven vaak voor een groot deel verdwijnt? Waarom willen we als volwassenen vooral laten weten hoe goed en leuk we het hebben? Dat we alleen maar plezier maken? Waarom is het in het volwassen leven zo moeilijk om je écht kwetsbaar open te stellen?

Ik probeer het toch te doen, kwetsbaarheid tonen. Maar ook ik vind het lastig. Waarom? Bang voor harde oordelen? Bang voor onbegrip? Ik weet het niet. Wat ik wel weet: als we onze kwetsbaarheid tonen, voel ik een intens gevoel van geluk en verbintenis.

Misschien is het een mooi voornemen om het voorbeeld van deze kinderen te volgen. Wees eerlijk, stel je kwetsbaar op. Wees dankbaar en voel je bovenal verbonden. Ik ben ervan overtuigd dat verbintenis zal zorgen dat de wereld (waar ik al verliefd op ben) nog mooier zal worden.

Cindy Verheij
(Juf groep 6)

Volg mij ook op Facebook of Instagram.

Dankbaar, Geluk, Juf, Kwetsbaar, Lichtjes, Meester, onderwijs, Stilstaan, Troost, Verbintenis, Verbonden

Comments (5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2020 MEES&CO, All Rights Reserved.