Een bijzondere gave

Ik beschik over een extra gave en mijn kinderen ook. Bijzonder, dat is het juiste woord. Tijdens mijn opleiding Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg kwam ik voor een schoolopdracht op deze plek terecht. Veilig, liefdevol en warm. Zo klein als dit schooltje is, zo groot is de kracht die het uitstraalt. 

Toen ik werd gevraagd door de directrice om hier stage te lopen in mijn tweede jaar zei ik volmondig “JA”! Ik wist dat dit een unieke kans was voor mijn toekomst. Uiteindelijk 4 jaar later loop ik nog steeds door de gangen van deze bijzondere plek. 

Ik ben Cheyenne 23 jaar en werk nu 3 jaar als onderwijs assistente in het speciaal basisonderwijs. 

Een zogeheten “probleemkind” was ik vroeger. Twee basisscholen, twee middelbare scholen en uiteindelijk een jaar langer gedaan over mijn MBO. Opeens wisten ze het: ik heb ADHD. Mijn leven veranderde want mensen kregen begrip voor het gedrag wat ik vertoonde. 

Was dit allemaal nodig? Of word de norm van de “normale” maatschappij veel te hoog gesteld. 

Ik ben trots op wie ik ben en mijn extra gave! Dit is mijn verhaal. 

Een basisschool met een overvloed aan kinderen, een middelbare school met bijna het dubbele. Je was het leerlingnummer wat je kreeg toegewezen, daar bleef het bij. Na VWO, HAVO, uiteindelijk naar kleinschalig onderwijs gegaan, de MAVO. 300 leerlingen, we kende onze leraren en zij kende ons. Hier mochten we echt een persoon zijn. Ik kreeg bij deze school de kans te werken aan mijn talenten en de kans om mijzelf te ontwikkelen. 

De leukste tijd ooit in mijn schoolcarrière! Goh wat heb ik mij daar misdragen! Maar toch, toch zagen zij mij als een persoon en gaven ze mij kans op kans. Ze zagen niet het “probleemkind” maar een kind met een probleem. Als ze nu ooit zouden weten dat ik in het onderwijs werk, moeten ze misschien wel heel hard lachen. Maar alles wat ik ooit heb geleerd op deze school zal ik altijd meedragen in mijn huidige werk. 

Dat huidige werk is op een school. Niet zomaar een school, nee, speciaal onderwijs! Want gewoon is zo gewoon. Wat is de definitie van gewoon en waarom moeten kinderen aan die norm voldoen? Laat staan dat ik zelf niet eens aan die norm voldoe! Ik wil werken met kinderen met een extra gave om bijzonder te zijn. 

Uit het verleden heb ik meegenomen dat er altijd een oplossing voor een probleem is. Dus ook voor deze kinderen een oplossing om ze dingen te leren en ze bijzonder te laten voelen. Zo zeg ik altijd tegen de kinderen: “als je iets écht wilt, zal het je lukken” 

Wat mijn werk bijzonder maakt? 

Werk in speciaal onderwijs is zeker anders en als je dan ook nog op de leukste SBO van Nederland werkt, is elke dag anders. Deze school heeft een écht team. Een team dat er altijd is voor het kind. Een team dat voor de toekomst van het kind gaat en die op allerlei creatieve manieren ervoor zorgt dat kinderen gelukkig worden. Onze school is gevestigd in een huis, aan de rand van het bos. Dit zorgt ervoor dat er veiligheid en warmte is. Elke dag is dat wat ik voel: een plek waar je echt thuis kan komen, zowel op de plek als bij mijn collega’s. 

Ik kan na zoveel jaar zijn wie ik wil zijn. Ik heb denk ik wel 10 verschillende kleuren haar, 5 verschillende soorten brillen, een neuspiercing, 6 gaatjes in mijn oor gehad en ben een sleeve tatoeages rijker. 

Ik kan je vertellen voor kinderen met autisme was dat soms best lastig!

Toch blijf ik voor de kinderen juf Cheyenne. De kinderen blijven voor mij de kinderen. Groot, klein, autisme, ADHD, hoogbegaafd of langzamer lerend ieder kind is voor mij bijzonder als persoon. En doordat ik blijf kijken naar het kind en niet naar het gedrag, maakt dit dat ieder kind zich bijzonder, veilig en gewaardeerd kan voelen. 

Voor iedereen die in het onderwijs werkt op welke manier dan ook. Laat de kinderen kind zijn en zie ieder kind als een bijzondere toevoeging voor de toekomst. 

Wanneer je dit doet zul je liefde, voeldoening en wederzijds respect krijgen en zul je je nooit meer een andere baan kunnen wensen. 

Liefs, 
Cheyenne 
(Onderwijsassistente bovenbouw klas)

ADHD, Autisme, basisonderwijs, bijzondere, gave, HAVO, Hoogbegaafd, MAVO, SBO, speciaalonderwijs

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2021 MEES&CO, All Rights Reserved.