Een afwisselende week, een afwisselende baan!

Mijn naam is Annebel van Blijderveen en ik ben 23 jaar. Sinds augustus 2016 sta ik als leerkracht voor de klas. In mijn eerste jaar was ik werkzaam als invalleerkracht en in dit jaar heb ik lesgegeven op verschillende scholen. Inmiddels geef ik 2 jaar les op één school. ’Onderwijs, iedere dag anders’ als ik kijk naar mijn werkweek is dat zeker waar en daarom neem ik jullie in deze blog graag mee voor een kijkje in mijn werkweek.

Ik start de week op maandag bij groep 3/4 en dit vind ik een leuke leeftijdscategorie. Ze zijn leergierig, starten met het leren lezen, schrijven en rekenen, daarnaast vinden ze ook nog heerlijk om te spelen. Om half 9 beginnen we met lezen en de rest van de ochtend geef ik de basisvakken taal, spelling, rekenen, schrijven en leren lezen. ’s Middags ga ik met groep 4 eerst aan de slag met technisch lezen en krijgt groep 3 schrijven. Daarna werken we aan de weektaak en is er tijd voor spelenderwijs leren. Dit zijn dan reken-, lees-, taal- of spellingsopdrachten. De kinderen kiezen zelf een opdracht uit de bak voor hun groep en gaan individueel of in tweetallen aan de slag met dat spel. Voorbeelden hiervan zijn: woordenschat domino, mini-loco, piccolo, keer-om, letterdoos en dobbelsteen lezen. Aan het einde van de middag gaan we knutselen, tekenen of ik geef muziekles. Deze maandagmiddag hebben de kinderen in tweetallen verteld over de vakantie. Alle leerlingen kregen een kaartje met een half hart en daarop een cijfer tussen de 1 en de 10. De leerlingen gingen opzoek naar een andere leerling met een kaartje met wie ze samen een verliefd hart van 10 konden maken. Hierbij hebben de leerlingen geoefend met de verliefde harten. Als ze een maatje hadden gevonden, mochten ze vertellen over de vakantie. Hierna haalden ze bij mij een nieuw kaartje op en zochten ze een andere klasgenoot om over de vakantie te vertellen. Na deze activiteit hebben de kinderen een tekening gemaakt over de voorjaarsvakantie. Een fijne afsluiting voor de eerste dag van de week!

Op dinsdag- en woensdagochtend geef ik extra ondersteuning aan diverse leerlingen uit groep 1 t/m groep 8. Hierin begeleid ik de leerlingen individueel of in kleine groepjes en richt ik mij op de onderwijsbehoefte van het kind.

Op dinsdagmiddag hebben de leerkrachten tijd voor werkdrukvermindering. Ik neem dan de klas van de betreffende leerkracht over of ik heb zelf werkdrukvermindering. Het is fijn om op die middag administratieve taken te doen, projecten voor te bereiden of andere werkdruk verlagende taken te doen. Deze dinsdagmiddag stond ik voor groep 7/8 en heb ik eerst verkeer gegeven en hierna zijn wij op de fiets naar de gymzaal gegaan voor de gymles.

Op donderdag en vrijdag sta ik voor de kleuters en dit jaar is voor het eerst dat ik werk in een kleutergroep. ‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’’ , deze bekende uitspraak van Pippi Langkous vind ik een mooie uitspraak en waarom zou ik het zelf niet toepassen? Aan het begin van het jaar zag ik een kleutergroep als uitdaging, omdat dit nieuw voor mij was. Nu ben ik erg blij dat ik deze stap gemaakt heb, want het bevalt mij goed. Al moet ik nog steeds wennen aan de kinderen die snottebellen aan mijn broek af willen vegen, onlangs gebeurde dit nog… Ik dacht ‘’Iehl, dat wil ik niet… bah.’’ en zei snel tegen de kleuter dat daar mijn broek niet voor is en dat hij binnen een doekje moest pakken. Achteraf kan ik er wel om lachen en vind ik het best een slimme oplossing, want ik zou ook niet mijn eigen snottebel willen. Ik geniet ervan om met de kleuters in een thema te duiken en geniet van hun spel. Heel leuk om te zien dat sommige lessen veel indruk maken op de kinderen. Ik hoor ze nog steeds praten over Tom Andersom, de jongen die alles andersom doet, uit het boek dat ik voorgelezen heb.

Mijn afwisselende baan zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga. Ik ben trots dat ik naast mijn functie als groepsleerkracht ook extra ondersteuning bied om tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Ik geniet van mijn vak als ik de verwondering en het enthousiasme op de stralende gezichten van de kinderen zie.

Annebel van Blijderveen
(Leerkracht groep 1/2, 3/4 en leerkrachtondersteuner)

Afwisseling, Juf, Leerkrachtondersteuning, Meester, onderwijs, Onderwijsbehoefte, Werkdruk

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2020 MEES&CO, All Rights Reserved.