De laatste gebogen lijn naar de finish

Ik ben Maya De Greef, een 23-jarige laatstejaars studente leerkracht kleuteronderwijs. Ik studeer aan HoWest in Brugge en pendel elke dag heen en terug naar Gent. Als studente heb ik al erg veel meegemaakt, maar daar ga ik nu niet over uitweiden. De titel spreekt al voor zich, want het is niet de laatste rechte lijn naar de finish, zoals je zou verwachten. Bij mij is het een gebogen lijntje en dat komt door meerdere factoren. Maar laten we beginnen bij het begin.

Allereerst kan ik jullie misschien vertellen waar de motivatie van deze studiekeuze vandaan komt.
Ik heb namelijk in de kleuterklas mijn tweede en derde kleuterklas samen gedaan en mocht dus een jaar overslaan. Toen ik in het eerste leerjaar zat, had ik een geweldige meester die me voor alles klaarstoomde en waar ik de grootste bewondering voor heb. De motivatie is dan ook daar ontsprongen en gegroeid om leerkracht te worden en de kinderen een fantastische tijd te geven. Ik wil net als die meester, na zo’n zeventien jaar, nog steeds in het hoofd van mijn schatjes zitten. Ik wil net als die meester, een kind dat het even niet ziet zitten, er toch doorslepen en een goed gevoel geven.

Dat is dan ook de reden waarom ik voor kleuteronderwijs gekozen heb. Helaas liep niet alles van een leien dakje, zoals je wel kan lezen. Ik had in het eerste jaar van mijn opleiding een mentor die me helemaal niet mocht en die me dus ook gebuisd heeft. Ik had weinig ervaring als juf en kon alle steun goed gebruiken, al had ik toen niet het gevoel dat ik die kreeg. Naarmate de jaren verstreken zijn, ondertussen is dat voorval al 3 jaar geleden, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik leerde de kneepjes van het vak en kon meer en meer voor mezelf opkomen. De kinderen in mijn stageklassen konden ook steeds meer op mij rekenen en bloeide helemaal open. Volgend semester studeer ik officieel af als leerkracht in het kleuteronderwijs. Ik kijk daar zo hard naar uit, maar moet dus nog enkele obstakels overwinnen en dan kan ik naar het werkveld.

Nu zit ik eindelijk in mijn derde jaar, maar helaas studeer ik nog niet af. Toch laat ik de moed niet zakken en hoop ik dat anderen dit ook niet doen. Het is niet omdat jouw lijn niet helemaal recht loopt, dat je jezelf moet gaan veroordelen. Jij hebt gekozen om leerkracht te worden, vanuit een intrinsieke motivatie of vanuit een eigen toekomstbeeld. Houd dan aub vol, want we hebben iedere toekomstige leerkracht hard nodig. Jij hebt gekozen voor de kinderen en de ouders, ga er voor en neem met veel plezier deel aan jouw eigen gebogen lijn.

Maak jouw toekomst.

Maya de Greef
(Laatstejaars studente leerkracht kleuteronderwijs)

afstuderen, finish, kinderen, kleuterklas, kleuteronderwijs, motivatie, onderwijs, ouders, studiekeuze

Comments (2)

 • Beste Maya,

  Ik vind het heel herkenbaar wat ik allemaal lees. Ik ben in 2012 met de pabo begonnen. Mijn eerste jaar op de pabo was geweldig. Mijn begeleiders geloofde in mij en ik haalde prachtige cijfers voor mijn verslagen en stages. In mijn tweede jaar mislukte alles wat kon mislukken. Ik ben daarna met de pabo gestopt. Een aantal maanden later deed ik vrijwilligerswerk voor een basisschool en ik kwam een meester tegen die mij weer in mezelf liet geloven. Na een jaar kwam ik weer terug op de pabo. Zelfs toen ik terug kwam op de pabo liep ik nog steeds tegen het feit aan dat alles wat ik deed wat langer duurde dan normaal. Het frustreert als je erachter komt dat je zoveel tijd nodig hebt terwijl de rest wel netjes binnen 4 jaar afstudeert. Inmiddels ben ik 7 jaar verder en ik ben nu in het laatste gedeelte van de pabo terecht gekomen. Maar ik ben wel ontzettend trots!

  De lijn in mijn leven is net een achtbaan. Niet alles gaat vanzelf en het is hard werken. Maar de resultaten die ik terug zie zijn geweldig. Ik ben één van die leerlingen die je negen keer iets moet uitleggen maar bij de tiende keer blaas ik je weg. Mijn doel is nog steeds om een goede leerkracht te worden en met mijn ervaring komt dat wel goed. Dank je wel voor de blog. Ik had dit wel even nodig om nog dat extra beetje te geven. Succes Maya, je kan het!

  Groetjes,

  Darice Tjien-Fooh
  (Ook een laatstejaars student pabo)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2021 MEES&CO, All Rights Reserved.