De kerker van de school

Elk jaar weet je dat die dag weer gaat komen. Al vanaf het moment dat je na de zomervakantie de school weer binnen stapt. Maar die dag is ook nog wel even weg. Toch neem je je voor om dit jaar wel op tijd te gaan beginnen. Op tijd, ja. Heel veel tijd om erover na te denken. En dat doe je dan ook: even in de pauze, op je ontwikkelingsdag of in de auto als je naar huis rijdt. Gelukkig heb je nog zeeën van tijd. Toch?

De eerste weken vliegen om en voor je het weet is het alweer herfstvakantie. Zo dat ging snel, nee maar nu ga ik er echt voor zitten! Denk, denk, dénk! Er schiet niks te binnen. Maar dat moet ook ineens bij je opkomen, dat zijn de leukste ideeën (en de moeilijkst uitvoerbare ook trouwens). En we hebben nog tijd zat he…

De week voor de kerstvakantie zitten we met onze sectie (geschiedenis) bij elkaar. We bespreken onze punten en eigenlijk zijn we snel klaar. Mooi. Hup naar huis. Maar nee, vlak voordat je de deur uit wilt lopen: de beruchte rondvraag. En ja hoor, daar is ie: wat gaan we doen met de open dag? Alle ogen worden op mij gericht. Uhhhh… “Ik ben heel hard bezig iets te verzinnen”, hoor ik mezelf zeggen. “En we hebben nog tijd zat”.

Sure, tuurlijk joh. Twee weken kerstvakantie om iets te bedenken. Dat doe je toch niet! En inderdaad het gebeurde niet. Nu komt het toch ineens wel dichtbij, nog 3 weken. Ai. En ik heb nog steeds niets bedacht. Dat wordt wat, ik krijg hier de verantwoordelijkheid voor, aangezien ik de creatiefste van het stel ben.

Een week voor de open dag lig ik in bed, 23:00, een beetje te scrollen op pinterest tot ik ineens een super leuk idee krijg! We gaan een kasteel maken! Ja, super tof! Mijn sparringscollega vindt t ook een tof idee, gelukkig. Maar ja, hoe dan? 01:00. Ik heb het helemaal uitgevogeld: van de stenen, tot de poort, de fakkels en de vaandel. Welterusten.

Vrijdag 25 januari. Daar is die dag dan. ’s Ochtends kijk ik hier altijd tegenop. Het is zo’n lange dag! Je begint met lesgeven. Dan om 12:05 is iedereen (lees: de leerlingen) naar huis. En om 14:00 staan wij in de startblokken om het geschiedenislokaal helemaal in middeleeuwse stijl te dopen. Om 16:00 begint DE open dag tot 21:00. Dan opruimen en naar huis.

Aangezien ik degene ben die het heeft verzonnen, mag ik natuurlijk opbouwen. Dankzij het schema hoef ik de laatste ronde pas in het lokaal te staan. Klokslag 14:00 begin ik aan mijn kunstwerk. Anderhalf uur en 100x “Dank je wel” later, sta ik tevreden voor het lokaal.

Iedereen is onder de indruk. En ikzelf eigenlijk ook. Het is best gaaf geworden! Inwendig geef ik mezelf even een schouderklopje. Wat best pijnlijk is, want de woensdag daarvoor heb ik zwaar gesport en vandaag weer continu boven mijn macht gewerkt. Au, au, au

De gemaakte kerker op school.

Na een korte pauze kan ik het toch niet laten om alvast even de klas binnen te lopen en wat groep 8-ers te woord te staan. Het leukste vind ik om mijn fantasie er een beetje op los te laten (heb ik van mijn moeder, die kon kinderen op vakantie laten geloven dat zij koningin Beatrix undercover was, haha).

Ik sta bij de poort en heb een gesprek met een jongetje. Hij vertelt mij dat hij in groep 8 zit en zijn keus al bijna heeft gemaakt naar welke middelbare school hij gaat. Na even verder te babbelen komt het gesprek op ‘stout zijn’. En op dat moment kikt mijn baldadigheid in, volle bak! Ik vertel hem dat ik stoute kinderen altijd opsluit in mijn kasteel. Dat de poort dan in één keer naar beneden klapt en ik je dan naar de kerker breng. Hier diep onder de school.

Alles vertel ik met een stalen gezicht. Het jongetje kijkt mij met grote ogen aan. Hij durft nog te zeggen: “Maar de poort is toch van papier?”. Het laatste woord komt er wel heel twijfelachtig uit. Ik zeg hem dat hij er vanzelf wel achter komt als hij stout is maar als hij ervoor kiest om naar onze school te komen dat ik hem hiertegen zal beschermen. Met mijn hand op de ketting (om de poort naar beneden te trekken) vraag ik wat het wordt. “Ik denk dat ik naar deze school ga”. “Goed zo!” En ik laat de ketting los. Zijn papa komt niet meer bij van het lachen en wenst ons nog een prettige avond.

Het kleine broertje rent snel onder de poort door en fluistert: “Mevrouw dat is toch nep? Want ik zie daar plakband”…. Busted.

Denise van der Does-Diepeveen
(Docent mavo/havo, klas 1 t/m 3)

Volg mij ook op Facebook of Instagram.

docent, groep8, humor, leerkracht, leraar, Middelbareschool, opendag, voortgezetonderwijs

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle nieuwe producten en acties!

© 2020 MEES&CO, All Rights Reserved.