Skip to main content

Aandacht voor elkaar en een gelukkig Nieuwjaar!

Gepubliceerd op
15 december 2020
Suzan van Lieshout

Mijn vierde column voor Mees&Co waar ga ik deze keer over schrijven? Mijn zoon, mijn dochter…nee laat ik het eens over een stukje van mijn werk hebben.

Een van de dingen die ik doe is het coachen van kinderen. Onder andere kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden of waarvan een ouder of dierbare is overleden. Dit doe ik voor Prodas. Een onderwijsstichting met 24 scholen in Deurne, Asten en Someren (ZO Brabant).

Met trots kan ik zeggen dat deze stichting er tijd en geld voor uittrekt om kinderen met emotionele bagage te zien en te horen. Onder schooltijd organiseer ik met een team van 4 personen lotgenotengroepen. Kinderen met hetzelfde lot krijgen de gelegenheid om bij elkaar te komen en delen hun gevoelens en gedachten met elkaar. Ze vinden steun, herkenning, erkenning en troost bij elkaar. 6 keer 1,5 uur onder begeleiding van 2 geschoolde coaches. Dat is fantastisch toch?

In de klas en thuis zit een kind in een situatie waarin er van alles gebeurt en ze meegaan met de flow. Zijn de ouders gescheiden, is er in de ochtend ruzie geweest of huilt een moeder om een verlies dan gaat het kind toch naar school en geeft het zich over aan de orde de dag…wat wij kunnen doen is deze kinderen zien! Een jonge vrouw vertelde me dat ‘interesse’ is wat ze in haar jeugd op school had gemist. Gewoon de vraag hoe gaat het met je en wil je er misschien over praten? Ook 2 jaar na de gebeurtenis. Dan had ze de regie gekregen en de kans kunnen grijpen. Maar zij had de kans niet gehad en ook niet zelf gegrepen omdat ze mensen niet tot last wilde zijn. Hartverscheurend hè?

Ik vind van wel. Laten we ons hier bewust van zijn en ons interesseren voor elkaar. Als juf, meester, buurman, buurvrouw, oom, tante, zus, broer, moeder, vader, opa, oma, enz. Informeer, geef elkaar de aandacht en de ruimte. Ontplooi mooie initiatieven om aandacht te besteden aan elkaar ook zonder verdrietige reden. In deze gekke dagen met de naderende kerst, die misschien stiller zijn dan voorheen…blijf geïnteresseerd en lief. Zie en hoor elkaar! Fijne kerst allemaal en een gelukkig Nieuwjaar!

Warme groet van Suzan

Meest recente blogs

Alle dagen dromerig

8 oktober 2020

Alle dagen dromerig Gepubliceerd op 8 oktober 2020 Suzan van Lieshout ADD Alle Dagen Dromerig zou ik zeggen; officieel is het ADHD met overwegend onoplettend…

Dag van de leraar

17 september 2020

Dag van de leraar Gepubliceerd op 17 september 2020 Suzan van Lieshout Dinsdag 5 oktober is het weer zover; een werkdag die gewoon voorbij zal gaan. Of toch…

Jij bent saai

14 september 2020

Jij bent saai Gepubliceerd op 14 september 2020 Suzan van Lieshout New, new, new… nou zo nieuw ben ik niet meer. Ik ben Suzan van Lieshout en ben 47…